Een nieuwe website lanceren? Hier moet je op letten in 2024

Je wil graag een perfecte nieuwe website lanceren, met een flitsend ontwerp en boeiende inhoud. Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat jouw website de aandacht trekt en resultaten oplevert? Deze complete gids neemt je in het plannen, bouwen en promoten van een effectieve en succesvolle website. Deze gids gaat je helpen om jouw nieuwe website op professioneel niveau te krijgen.

Key Takeaways

 • Controleer of je écht een nieuwe website nodig hebt, voordat je deze lanceert.
 • Stel strategieën, budgetten en tijdlijnen op om doelstellingen te bereiken.
 • Breng de customer journey goed in kaart.
 • Kies welke functies en ontwerp elementen essentieel zijn voor jouw website succesvol te maken. Denk aan responsief ontwerp, uniek design & duidelijke navigatie.
 • Investeer in SEO en denk na over andere promotiestrategieën.
 • Houd je website ook na de lancering goed up-to-date!

De noodzaak van een Nieuwe Website

web design, user interface, website

Voordat je een nieuwe website lanceert, moet je na gaan of er daadwerkelijk behoefte aan. Als het ontwerp verouderd is en de bedrijfsdoelstellingen zijn gewijzigd, dan kan dit negatieve consequenties hebben voor prestatie en betrokkenheid van gebruikers.

Een teken dat jouw website dringend geüpdatet moet worden kan bijvoorbeeld zijn:

 • Een ouderwets design
 • Slechtere rankings in Google ten opzichte van concurrentie
 • Wijziging in branding
 • Lange laadsnelheden

Controleer deze punten voordat je besluit om echt overgaan tot het bouwen/lanceren van je nieuwe site!

Verouderd ontwerp en gebruikerservaring

Een slechte gebruikerservaring, lange laadtijd en een verouderde functionaliteit kunnen negatieve effecten hebben op de prestaties en van je website. Er zijn verschillende indicatoren dat een webdesign verouderd is.

Zo kunnen grafische elementen, lettertypen of kleuren niet meer aan de huidige trends voldoen. Ook een website die niet mobielvriendelijk is, of die langzaam laadt, kan een indicator zijn van veroudering. Een goede user experience is belangrijk voor de tevredenheid van bezoekers.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met deze indicatoren bij het ontwerpen van een webpagina.

Veranderende bedrijfsdoelen

Als je bedrijfsdoelen wijzigen, is het soms nodig om je website opnieuw te ontwerpen om beter bij die nieuwe doelstellingen en klantengroep aan te sluiten. Zorg ervoor dat de strategie, identiteit van jouw merk en boodschap goed wordt weerspiegeld on je website.

Maak gebruik maken van trendy designs en technologische innovaties zodat klanten geïnteresseerd blijven en zo ook groei mogelijk maakt voor je bedrijf.

Wanneer je een nieuw ontwerp van een online pagina of website overweegt, is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat de vereisten zijn van een nieuwe website. Dit geldt met name voor de functionaliteit van de site. Ook is het belangrijk om te bepalen of de site schaalbaar is, zodat deze kan blijven presteren naarmate het aantal bezoekers toeneemt.

Het Planningsproces: Strategie, Budget en Tijdlijn

Maak een duidelijk plan voor het lanceren van je nieuwe website.

Er zijn drie cruciaal belangrijke stappen, die je moet nemen voor het plannen van een nieuwe website:

 1. Doelstellingen bepalen
 2. Budgettering
 3. Een tijdlijn maken.

Als je een nieuwe website wilt laten maken, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Ten eerste moet je weten wat je wilt bereiken met je website. Verder moet je de verschillende mogelijkheden onderzoeken om te bepalen wat het beste bij je past.

Ook is het verstandig om te kijken in welk CMS (Content Management Systeem) je graag wil werken. Elk CMS heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Wij werken graag met WordPress aangezien onze klanten dit als meest gebruiksvriendelijk ervaren.

Ten slotte moet je rekening houden met mogelijke onverwachte kosten, het kan bijvoorbeeld altijd zo zijn dat bepaalde elementen meer tijd nodig hebben om gebouwd te worden. Doe je dit niet, dan kan je onverwachts van een koude kermis thuis komen.

Doelstellingen bepalen

Om je doelen en doelstellingen van je nieuwe website te bepalen, is het verstandig dat die in lijn zijn met de strategische bedrijfsdoelstelling. Hiervoor kun je OKR tools gebruiken om alles bij te houden en steeds weer aanpassingen door te voeren wanneer er iets verandert voor jouw organisatie.

Verder is het belangrijk om de gebruiker goed in kaart te brengen. Naar welke keywords zoeken zij? Hoe ziet de customer journey eruit? Hoe stem je je landingspagina’s hier op af en hoe doen de concurrenten dit?

Budgettering: hoeveel kost een website?

De kosten in het bouwen van een nieuwe site kunnen enorm verschillen. Het kan variëren van circa €500 tot €150.000, afhankelijk van hoe geavanceerd en vol met functies de website zit. Bij wpspecialist kan je maatwerk website laten bouwen voor €1500.

Ook zijn er jaarlijks investeringen nodig om je website goed draaiende te houden, wat weer gebaseerd wordt op grootte en complexiteit van de website. Hierbij krijg je bijvoorbeeld hosting, onderhoud, spam & malware preventie en een cookie bot integratie.

Tijdlijn opstellen

Bij het opstellen van een tijdlijn voor een website project is het verstandig om mogelijke vertragingen mee te nemen. Deze kunnen veroorzaakt worden door feedback en goedkeuring, wederom aanpassingen in de omvang, gebrek aan planning, maar ook andere factoren.

Stem voor het begin van het project zo goed mogelijk af met de webbouwer wat je eisen zijn, om een zo duidelijk beeld te krijgen van de duur van het project.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat een webbouwer vaak afhankelijk is van jouw input en feedback. Wil je nieuwe website snel af hebben, zorg dan dat je de content voor nieuwe website klaar hebt staan!

Zelf een website maken of uitbesteden?

Werken in de code.

Als je overweegt om een website te bouwen, dan zijn er verschillende factoren die de keuze tussen in-house ontwikkeling of het inhuren van iemand beïnvloeden. Zelf een website bouwen kan de volgende voordelen bieden:

 • Volledige controle op toegang tot de site.
 • Snelle reactie mogelijkheden.
 • Kostenefficiëntie ten opzichte van externe partijen.

Desalniettemin staan hier vaak grote nadelen tegenover:

 • Aanschafkosten voor hardware/software.
 • Een standaard thema heeft vaak beperkte functies.
 • Een gebrek aan ervaren developers.
 • Minder geavanceerde functies dan bij professionele bureaus.

Essentiële Functies en Ontwerp-elementen

Een website moet functioneel zijn op meerdere devices

Om een succesvolle website te maken, moeten er bepaalde functies en ontwerp-elementen aanwezig zijn.

Een website moet beschikken over:

 • een unieke lay-out
 • gemakkelijke navigatiestructuur
 • interessante inhoudselementen
 • codestandaarden die up-to-date blijven en ook geoptimaliseerd wordt voor PageSpeed.

Het is essentieel dat de website goed wordt weergegeven in alle soorten display groottes voor een optimaal resultaat. Zo moet de mobiele versie net zo gebruiksvriendelijk zijn als de desktop versie.

Zorg dat je nieuwe website niet alleen een unieke look heeft, maar ook goed navigeerbaar is voor de gebruiker.

Responsief ontwerp

Een responsief webdesign zorgt ervoor dat jouw website er op elk apparaat goed uitziet en naadloos werkt, waaronder desktops, tablets en smartphones. Het verbetert de gebruikerservaring door een consistente interface te bieden die gemakkelijk is om te navigeren.

De interface moet heerlijk comfortabel aanvoelt voor je doelgroep. Dit word bereikt met behulp van flexibele rasters, schaalbare afbeeldingen en CSS-media queries. Wil je meer weten over deze services? Neem gerust contact op!

Uniek design

Door middel van een uniek en aantrekkelijk ontwerp kan je website meer bezoekers trekken, waardoor de voorsprong ten opzichte van concurrenten groter wordt. Door het gebruik van nieuwe technologieën en trendy designs te implementeren, creëer jij als bedrijf een memorabele ervaring voor je gebruikers.

Het esthetische component wordt ook een steeds belangrijkere factor voor Google om hoger in de rankings te staan. Door creativiteit en innovatieve elementen toe te voegen, gecombineerd met een duidelijke en goed-werkende gebruikerservaring, kan je een groei in het aantal gebruikers verwachten.

Duidelijke navigatie

Het is cruciaal dat de navigatie zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, omdat het bezoekers helpt om makkelijker hun gewenste informatie te vinden.

Een goede navigatie heeft meerdere voordelen:

 • Het zorgt ervoor dat het makkelijk te zien is welke verschillende functies en onderdelen er op de pagina aanwezig zijn.
 • Toegankelijkheid naar diverse sectoren en categorieën worden verbeterd.
 • Het draagt bij aan de betrouwbaarheid van je website.

Zorg er dus voor dat je een goede navigatie net zo serieus neemt als de look van je website!

Boeiende inhoud

Wil je een hoge ranking in de zoekmachines? Dan is het essentieel om aantrekkelijke content te maken. Door een combinatie van verschillende elementen – waaronder afbeeldingen, video’s, infographics etc. in de juiste balans toe te voegen hou je hun interesse vast.

Het is belangrijk om goed de zoekintentie in kaart te brengen en je content zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van de bezoeker.

Sinds de laatste algoritme update van Google is kwalitatieve content nóg belangrijker en moet je met jouw content aantonen dat je veel kennis hebt van je vakgebied. Meer tips nodig voor het verbeteren van je rankings? Kijk dan hoe je hoger in Google kan komen!

Up-to-date code standaarden

Developers moeten goed kunnen coderen voor verschillende devices.

Het is cruciaal voor webontwikkelaars om up-to-date te blijven met de nieuwste coding standaarden en technieken, zodat websites compatibel zijn met moderne browsers en apparaten. Dit komt niet alleen de prestaties ten goede, maar verbetert ook de beveiliging bij het ontwikkelen van nieuwe websites of apps.

Naast een aantrekkelijk ontwerp, is de achterliggende code van een website even belangrijk is. De voordelen van het gebruik van actuele coderingstechnieken zijn onder andere:

 • Een soepele werking van je nieuwe website
 • Snellere laadtijden
 • Maakt de website minder vatbaar voor veiligheidsproblemen
 • Kan bijdragen aan een betere SEO, aangezien zoekmachines websites met schone, efficiënte code vaak hoger rangschikken

Dus terwijl een mooi ontwerp de aantrekkelijkheid van je website kan verhogen, is het de code die de functionaliteit en algehele gebruikerservaring waarborgt.

Code optimalisatie voor PageSpeed

Om de ervaring van gebruikers en de positie van je website in zoekmachines te verbeteren, kan het optimaliseren van de code voor PageSpeed helpen om de laadtijden van websites te verkorten. Hierbij worden onnodige of complexe codes verwijderd, worden afbeeldingen gecomprimeerd en worden JavaScript- en CSS-bestanden geoptimaliseerd.

Website Promotie en Marketingstrategieën

SEO is belangrijk voor de organische vindbaarheid van je website.

Als je wilt dat je nieuwe website goed zichtbaar is in zoekresultaten en dat het organisch verkeer aantrekt, dan zijn er verschillende promotie- en marketingstrategieën die je kunt inzetten. Denk hierbij aan:

 • Het voeren van campagnes op sociale media.
 • Het optimaliseren van je website voor zoekmachines (SEO).
 • Het versturen van e-mails.
 • Het creëren van boeiende content.
 • Adverteren via Google Ads.

Laten we deze technieken wat verder onder de loep nemen.

Sociale media en e-mailmarketing

Het gebruik van social media en e-mailmarketing is een handige tool om verkeer naar je nieuwe website te leiden, contact met je doelgroep te maken en zo de online aanwezigheid op internet uitgebreid kan worden.

Platforms zoals Facebook, X, LinkedIn, Instagram, YouTube, Pinterest, Reddit en Snapchat kunnen je hierbij helpen. Het is verstandig om eerst goed te kijken naar waar jouw doelgroep actief is en daar je social media campagnes op af te stellen.

SEO en content marketing

Het is essentieel voor het succes van je website om zowel SEO als content marketing te gebruiken, dit verbetert je zichtbaarheid in zoekmachines en trekt organisch verkeer aan. Google optimalisaties op een goede manier toepassen en waardevolle inhoud creëren speelt hierbij een belangrijk rol.

SEO is een proces voor over de lange termijn, dus na het lanceren van een nieuwe website kan het even duren voordat je goed zichtbaar bent in de zoekresultaten. Zorg dat je regelmatig sterke content toevoegt op je website volgens de richtlijnen van Google.

Zorg dat je voor kwaliteit over kwantiteit kiest en houd je content up-to-date! Kijk hier voor meer tips over hoger scoren in Google.

Je website Analyseren, Optimaliseren en Onderhouden

Het is van essentieel belang om een website grondig te beoordelen, optimaliseren en up-to-date houden voor online succes. Deze analyse bestaat uit prestaties evalueren, metingen verrichten, constant bijwerken en onderhoud doen.

Handige tools hiervoor zijn:

 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google Trends
 • SEO tools zoals Ahrefs, Moz, Screaming Frog etc.

Prestatiemeting en analyse

Analytische hulpmiddelen zoals Google Analytics, Search Console en andere tools kunnen je helpen om inzicht te krijgen over de prestaties van je website. Met prestatiemeting en analyse kan worden geïdentificeerd op welk gebied jouw nieuwe website verbeterd moet worden.

Blijf je nieuwe website continu optimaliseren

Continu optimaliseren betekent dat je je website steeds blijft vernieuwen om actueel en boeiend te blijven. Door te analyseren hoe je site presteert, zoals laadtijden en gebruikerstevredenheid, kun je strategieën aanpassen. Zo blijft je site aansluiten op de nieuwste trends en gebruikersbehoeften.

Onderhoud en beveiliging

De databeveiliging en het onderhoud van een website zijn fundamentele elementen om er voor te zorgen dat je website soepel blijft draaien, maar ook beschermd is tegen fraude. Door regelmatige updates uitvoeren naar de best practices op gebied van veiligheid kan schade zoals SQL-injecties, Cross-Site Scripting (XSS) en malware te voorkomen worden.

Sinds de opkomst van AI komen frauduleuze kliks steeds meer voor. Lees hier meer over klikfraude en wat je er tegen kan doen.

Klaar voor een nieuwe site?

Hopelijk heb je na het lezen van deze gids meer inzicht gekregen in wat je moet doen bij het lanceren van je nieuwe website. Een nieuwe website bouwen kan overweldigend zijn, maar gelukkig zijn er altijd specialisten die je hierbij kunnen helpen. Bij wpspecialist werken specialisten met jarenlange ervaring. Ben jij op zoek naar een nieuwe website? Neem dan gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe maak je een nieuwe website?

Stap 1: Bepaal je doelstellingen
Stap 2: Bepaal je budget.
Stap 3: Stel een tijdlijn samen.
Stap 4: Kies een websitebouwer binnen je budget.
Stap 5: Maak een uniek design en kies je CMS.
Stap 6: Bouw je website met de meest up-to-date codestandaarden.
Stap 7: Optimaliseer je code voor goede PageSpeed.
Stap 7: Kies een SEO strategie voor betere vindbaarheid in de zoekmachines.
Stap 8: Analyseer je resultaten in Google Analytics.
Stap 9: Geniet van je nieuwe website!

Hoeveel kost het om een nieuwe website te maken?

Er kunnen aanzienlijke kosten verschillen zijn bij het maken van een nieuwe website, variërend van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Dit hangt af van de complexiteit en functionaliteiten van de website. Bij wpspecialist kun je echter al een op maat gemaakte website laten maken voor €1500.

Wat zijn enkele tekenen dat mijn huidige website aan vernieuwing toe is?

Je website heeft een update nodig als de lay-out verouderd is, de laadtijden lang zijn en de functionaliteit beperkt blijft, resulterend in een slechte gebruikerservaring. Ook kan het zijn dat je rankings in Google verslechteren

Hoe vaak moet ik mijn website updaten voor optimale prestaties en beveiliging?

Houd je website minstens elke drie maanden bij het beste resultaat en optimale beveiliging te behalen. Bij wpspecialist optimaliseren we dit elke maand.

Waar moet een nieuwe website aan voldoen?

Kort samengevat moet een website voldoen aan de volgende punten:
1. De nieuwe website moet responsief zijn.
2. Kies voor een uniek en aantrekkelijk design.
3. Website bevat duidelijke navigatie.
4. Zorg voor snelle laadtijden.
5. De website moet veilig zijn.
6. De website moet geïndexeerd kunnen worden door Google.
7. Zorg altijd voor up-to-date content.

Wat komt er kijken bij een nieuwe website?

Bij het opzetten van een nieuwe website komt het bepalen van de doelstellingen, het ontwerpen van de website en het creëren van boeiende inhoud kijken. Daarnaast is het belangrijk om een marketingstrategie te ontwikkelen om de website te promoten. Ook moet je je nieuwe website regelmatig te analyseren en optimaliseren om de prestaties te verbeteren en te zorgen voor up-to-date beveiliging.